Verdreven naar het duister [1/?]

Door Gurd op dinsdag 22 september 2020 09:07 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 2.435

Voor mij is het weekend, dus ik neem een glaasje ruby port, de enigste echte port. Onder het genot denk ik terug naar hoe het allemaal begon. Op DalNET anno 1999. Maar laat ik raar doen en gewoon beginnen bij het begin.

Ergens in 1996 maakte ik gebruik van de (extreem dure) tulip inbellijn om op internet te komen, op bijna 40 jarige leeftijd herinneren mijn ouders mij nog steeds graag aan die telefoonrekening. :P

Particulier internet was er toen nog net niet, of net wel. Hoe dan ook, ik ontdekte al snel IRC. Maar na mijn eerste ervaring wist ik niet op welke server ik was geweest. Ik dacht DALnet (nope) maar daar bleef ik en kwam o.a. maar vooral terecht in #deepspacenine.

Oh, dus mocht je eind jaren 90 een paardenstaart dragen en in zaandam wonen als founder van dat IRC kanaal. Laat even iets van je horen. Zo ook die vriend van je net over het treinspoor met een voorliefde voor jaz als bootdrive en een kroeg op zolder. ;) Dan heb ik het nog niet eens over de webdeveloper in Hilversum met de koelkast toegewijd aan Heineken die me WinNT 4 leerde kennen. Achteraf een slechte keus, doe mij maar Grolsch. :P

Mocht je het nog niet inzien. Internet was toen anders. Het was hoe we van gedachten wisselden. Interesses deelden. Ja misschien stemden we anders, als we al mochten stemmen. Misschien leefden we compleet anders. Of we hadden compleet andere prioriteiten in het leven.

Mensen uit India, Amerika, Frankrijk, Engeland en ga zo maar door. De verschillen hadden we het niet over, hooguit om elkaars mening te begrijpen. Maar vooral hadden we het over het wonder dat we elkaar konden bereiken en wat ons samen bracht. Dat was het originele digitale verbond, een digitale versie van de VN, maar dan beter. Vergis je niet, ik heb het nog maar over één van vele in (meerderheid Nederlandse vaste leden) IRC kanaal in die tijd!

Zo anders is het nu in 2020

Internet is de plek om je te schuilen in jouw groep. De plek om wie anders denkt te sarren maar vooral te vermijden. Er lijkt op geen enkele manier meer een "ons" te bestaan. Op sommige internet plaatsen zie je bijna letterlijk een oorlog om likes, digitaal ego strelen. Alleen om te bewijzen dat jouw mening belangrijker is dan feiten maar bovenal meer likes dan je digitale buurman. Het idee om überhaupt internet te gebruiken om verder te kijken dan je neus lang is lijkt de droom van een gek.

Hoe wanhopig verlang ik naar het internet zoals het was, zoals we dachten dat het altijd zou zijn. Maar nog erger vrees ik in een minderheid te zijn, de genen die zich nog kunnen heugen hoe het ook kan.

Van ons, voor ons!

Reacties


Door Tweakers user Gman, dinsdag 22 september 2020 22:05

Ik zit op twitter. vrij grote bak van schreeuwende mensen, ik druk me vrij zacht uit.
Ik zit ook op discord, op kanalen waar mensen in hetzelfde geinteresseerd zijn, dat is gewoon nog gezellig hoor :)
Misschien daar ff proberen.

Door Tweakers user DonJunior, woensdag 23 september 2020 09:43

Ik weet nog heel goed.. in het begin dat ik kennis maakte met internet er een chatbox was 'scholieren.com' .. dat was toen nog echt heel leuk. Je leerde anderen mensen kennen en was gewoon oprecht gezellig interesses aan het uitwisselen. Precies het gevoel je hier beschrijft dat je beiden gewoon nieuwsgierig was en verwonderd dat je nu iemand zo makkelijk kan spreken.

Een paar jaar later ben ik nog wel eens terug geweest op die website en voor ik het wist had ik allerlei ranzigheid naar mijn kop geslingerd gekregen en werd er een hoop gescholden met nare ziektes en weet ik wat nog meer. Zo is uiteindelijke elke chatbox wel onderuit gegaan.

Door Tweakers user Operativus, woensdag 23 september 2020 10:11

Dit dus. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Ik denk vaak met weemoed terug aan die tijd en pink dan een nostalgisch traantje weg. Het internet was toen nog vooral een grote ontdekkingsreis.

Door Tweakers user temp00, woensdag 23 september 2020 15:09

Ach ja, die zogenaamde verbondenheid is niet exclusief verbonden aan het begin van het internet. Ik zeg zogenaamd, klinkt negatief en ik zeg het niet omdat ik er niet in geloof maar meer omdat dit gewoon een bijeffect is van sociale dynamiek. Kidnap 20 mensen, flikker ze op een eiland en roep 'zoek het maar uit' en voila men voelt ze verbonden met elkaar. Totdat persoon A zich gaat ergeren aan de ruften van persoon B en voila, verbondenheid weg. Of denk je dat je tot in de eeuwigheid dat knusse gevoel zou kunnen behouden in dat IRC-kanaal? Het was nieuw en spannend en ja dat geeft een bepaalde verbondenheid en het is er qua sociale interactie inderdaad niet beter op geworden maar dat is helaas gewoon een natuurlijk verloop van hoe mensen met elkaar omgaan. Dat knusse is denk ik nog best te vinden in hele niche forums of zoals eerder genoemd, Discords.

Vergeef me overigens m'n pessisme, het is best leuk om dit soort rooskleurige verhalen te lezen en de nostalgie te proeven. Zelf ook ooit m'n eerste stappen op het internet gezet met een telefoonlijn en een compuserve cdtje ;)

Door Tweakers user Gurd, woensdag 23 september 2020 18:26

Ik merk dat ik de indruk heb gewekt alsof het puur om dat ene IRC kanaal ging, of een terugverlangen in de zin van met de tijdmachine terug gaan. Dat was niet mijn opzet. Wel wou ik het gevoel beschrijven van hoe wonderlijk de mogelijkheden toen waren en de vrijheid die we als eerste internetvaarders hadden.

De titel is misschien ook niet helemaal goed gekozen. Maar als ik hint naar encryptie en gesloten online gemeenschappen dan hebben jullie misschien een idee waar ik naar toe wil schrijven.

Ik heb ook zo mijn hechte Discords hoor. Maken jullie je geen zorgen, het is geen klaaglied en ik ben niet eenzaam. Maar Discord, imho, is niet te vergelijken met IRC.

Om te beginnen is Discord een bedrijf, je hebt hun regels te volgen. Terwijl qua IRC, vooral toen, veel servers juist gedraaid werden door mensen zoals wij. Encryptie was niet nodig, hooguit wat IRC services om een kanaal of nickname te beschermen.

Maar erg fijn te lezen dat ik een snaar heb geraakt. :) Ik kom bijna niet meer aan schrijven toe tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd op woensdag 23 september 2020 19:51]


Door Tweakers user P.Mouse, maandag 28 september 2020 22:52

Ironisch genoeg omschrijft dit een beetje hoe ik tegenwoordig me voel over Tweakers.
Als je naar de forumlijst en rubrieken kijkt, is dit misschien wel in hetzelfde straatje als jij zo omschrijft.
Het aantal tech topics is op een hand of twee te tellen.
Een soldeerbout of spuitbus is ZEER eng tegenwoordig.

De rest van het gepraat gaat allemaal over allerlei "meningen" wat nergens toe leidt, noch ergens van komt en vooral mensen zonder enige ervaring in iets. (lijkt het)

Maar ik ben het dan weer niet eens over hoe internationaal mensen georiënteerd zijn.
Zeker met de komst van social media en dingen als YT, zie je duidelijk dat het publiek veel meer gemengd is. Ook zie je veel meer dat het geaccepteerd wordt dat niet iedereen Engelstalig is en dus niet zo super vloeiend en vautlooz is en er andere culturen zijn.

De rest, sja, mainstream, dat verhuisd gewoon mee van offline naar online.
Ik moet ook zeggen dat het respectloos schreeuwen en schelden een stuk erger lijkt in NL dan in andere landen. Zeker als het gaat om standaard nieuws ed.

Maar ik snap het nostalgische gevoel zeer erg.
Vroeger was je een kansloze stomme nerd met puisten, tegenwoordig ben je cool en hoor je erbij.
Bijzonder...

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.